Fout
  • Het template voor deze weergave is niet beschikbaar. Neem contact op met de websitebeheerder.

Wat is een assessment?

Een assessment is een methode om te bepalen of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie. De methode maakt gebruik van verschillende psychologische testen en praktijksimulaties, waarmee de persoonlijkheidskenmerken, capaciteiten en competenties in kaart worden gebracht. De overeenkomst tussen deze en de gevraagde eigenschappen bepaalt de geschiktheid van de deelnemer voor de functie.
Assessments zijn er in verschillende vormen en maten. Bij een assessment is belangrijk is dat er minimaal één interview, één persoonlijkheidstest en meerdere intelligentietesten en praktijksimulaties zijn.

Je voortgang bijhouden ? Word gratis lid of login !

Toepassingen en waarde

Waarvoor worden assessments gebruikt?

Het assessments wordt gebruikt voor het beantwoorden van verschillende P&O gerelateerde vraagstukken, zoals: Wie moet ik aannemen? Wie moet de promotie krijgen? Wie moeten we laten gaan? Uiteindelijk draait het om de allesomvattende vraag: Is de persoon geschikt voor een bepaalde functie?

Wat is de waarde van assessments?

Hoe goed voorspelt een assessment iemands toekomstig functioneren? Dit is een lastige vraag en sterk afhankelijk van factoren waar het assessment geen uitspraak over doet. Een betere vraag is: Hoe goed meten assessments of iemand in potentie de juiste persoon op de juiste plek is? Het antwoord op deze vraag is: ‘Zeer goed, vergeleken met andere (psychologische) methodes.

Types

Selectie-assessment

Bij sollicitaties: hierbij wordt het assessment ingezet om te bepalen of een kandidaat geschikt is voor de functie. Meestal bestaat een selectie- assessment uit een persoonlijkheidstest, meerdere intelligentietesten, interviews en praktijksimulaties.

Ontwikkel-assessment

Variaties: bij development-assessment, potentieel-assessment en functionerings-assessment: hierbij wordt het assessment ingezet voor het bepalen van de sterke en zwakke eigenschappen van een persoon en wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor deze persoon om zich verder te kunnen ontwikkelen.

Loopbaan-assessment

Variaties: bij outplacement-assessment: een loopbaan-assessment komt meestal in de vorm van een advies, waarbij er wordt gekeken naar de eigenschappen van een persoon, zoals motivatie, persoonlijkheid, capaciteiten en competenties, en welke functie daarbij zou passen. Meestal vinden er bij het loopbaan-assessment meerdere gesprekken plaats. Bij het outplacement-assessment kan het gebeuren dat de emoties hoog oplopen. Mocht dit het geval zijn, dan is het verstandiger om het assessment op een ander moment af te nemen.

Wat wordt er gemeten

Intelligentie

Ook wel capaciteit genoemd. Meestal wordt een minimaal niveau als harde eis gesteld (bijvoorbeeld: minimaal HBO-niveau). Intelligentie wordt voornamelijk gemeten met de intelligentietesten. De intelligentietesten zijn zeer betrouwbaar en geven een goede voorspelling van het toekomstig functioneren.

 

Persoonlijkheid

Persoonlijkheid wordt meestal als zachte eis gesteld. Het is niet noodzakelijk dat je geheel voldoet aan het gestelde persoonlijkheidsprofiel, hier zitten grenzen aan. Echter dient je persoonlijkheid vaak wel gedeeltelijk overeen te komen met de persoonlijkheid waar men naar op zoek is. Zo zal een bedrijf dat op zoek is naar een extraverte persoonlijkheid zich niet snel wenden tot een persoon waarvan bij een assessment is gebleken dat hij als uiterst introvert is bestempeld. Persoonlijkheid wordt voornamelijk door persoonlijkheidsvragenlijsten vastgesteld, maar er wordt ook gekeken naar hoe degene zich opstelt tijdens het interview, praktijksimulaties en gedurende de dag.

 

Competenties

Competenties worden meestal als zachte eis gesteld. Je hoeft niet per se het gestelde competentieprofiel hebben, maar ook hierbij geldt dat het niet te veel moet afwijken. Competenties gaan over gedrag, in tegenstelling tot intelligentie zijn competenties in bepaalde mate te ontwikkelen. Competenties worden gemeten voornamelijk met behulp van praktijksimulaties, maar komen ook aan bod tijdens het interview en je houding gedurende de dag.

 

Overige eigenschappen

onder overige eigenschappen verstaan we je motivatie, cv, loopbaanontwikkeling en andere relevante kenmerken die jouw als persoon typeren. Een sport beoefenen op hoog niveau laat bijvoorbeeld zien dat je gedreven bent en optimaal wil presteren. Wanneer je ervaring hebt opgedaan in het buitenland laat zien dat je waarschijnlijk beter om kan gaan met cultuurverschillen.

Reacties   

 
#6 oqixifek 14-05-2019 11:18
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin 500mg qyb.ogot.mijnas sessment.nl.vla .gy http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Citeer
 
 
#5 apiyenoueyica 14-05-2019 10:45
http://mewkid.net/buy-amoxicillin/ - Amoxicillin Amoxicillin adl.dasi.mijnas sessment.nl.zqt .sx http://mewkid.net/buy-amoxicillin/
Citeer
 
 
#4 BestOma 13-11-2018 20:51
I have noticed you don't monetize your site, don't waste your traffic, you can earn extra cash every month.
You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites),
for more details simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your
website
Citeer
 
 
#3 monree 20-06-2014 11:51
dank voor de infomatie
Citeer
 
 
#2 F. De Jong 15-08-2012 14:03
Ik sluit me aan bij vorige opmerking, goede informatie!
Citeer
 
 
#1 Diederick 05-07-2012 16:08
Bedankt voor de informatie, fijn om even een klein beetje achtergrond informatie te hebben.

Groet Diederick
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen